GEBELIGINIZDE NASIL BESLENMELISINIZ?
Düzenli ve dengeli bir beslenme gebeliginizde hem bebeginiz, hem de sizin için çok önemlidir. Beslenme çok kisisel bir davranistir ve herkeste ayni olamaz. Gebelige baslarken ki kilonuzun ne oldugu beslenme düzeniniz için çok önemlidir
Ideal kilosunda olan bir gebenin gebelik boyunca toplam 11-15 kg almasi gereklidir. Ideal kilosunun altinda olan gebeler biraz daha fazla kilo alabilecekken, ideal kilosunun üstünde olan gebelerinde daha az kilo alarak gebeligi tamamlamasi gerekir. Ideal kilonuzun kaç oldugunu vücut kitle endeksi denilen bir formülle hesaplayabilirsiniz.
ILK ÜÇ AY
Gebeligin ilk üç ayinda genellikle bulanti, kusmalar ve aserme denilen degisiklikler olustugu için istenilen her sey tüketilemeyebilir. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken belli basli noktalar sunlardir.
- Ilk üç ayda kilo almanizi istemedigimiz gibi kilo vermenizi de istemiyoruz.
- Bu dönemde amacimiz mevcut kilonuzu korumanizdir, ancak her seye ragmen 2-3 kg vermek zorunda kalirsaniz da bunun bebeginize bir zarari yoktur.
- Ilk üç ayda yapilan beslenme önerileri rahatsiz edici olabilir. Bu yüzden neleri yiyebiliyorsaniz onlari tercih edin.
- Ilk üç ayda folik asit takviyelerinin mutlaka alinmasi gerekli, ihmal etmeyin.
- Olabildigince dogal ve organik, islenmemis gidalari tercih edin.
- Rahatsiz edici oluyorsa sulu yemekler, yagli, kizartma, kokulu seylerden kaçinin.
- Sik sik ve az az yemeye çalisin.
- Kuru ve kati gidalar bulanti kusma hissinizi azaltir.Ceviz , findik vb kuruyemisleri atistirin.
- Maden suyu içmenizin hiçbir zarari yok, ayrica bulanti kusmalarinizi azaltir. Sivi ve mineral ihtiyacinizi karsilar, ilk üç ayda istediginiz kadar tüketebilirsiniz.
- Sabahlari aç kalmayin, aç kaldikça bulanti kusmalariniz agirlasir.
- Bütün çabaniza ragmen günde birden fazla kusmaniz oluyorsa, yeterince sivi alamiyorsaniz, hizla kilo kaybediyorsaniz doktorunuza basvurun.
ILK ÜÇ AYDAN SONRA
Ilk üç ayi atlattiktan sonra beslenme konusuna biraz daha dikkat etmeye baslamak gerekiyor. Artik beslenmeniz bebeginiz için çok önemli. Gebelik boyunca genel olarak tanimlamak gerekirse proteinlerin biraz daha bol alindigi, karbonhidrat tüketimi açisindan daha dikkatli, meyve sebze açisindan herhangi bir kisitlamanin olmadigi bir diet uygulanmalidir.Tükettigimiz seylerin kalitesi de önemli, olabildigince islenmemis gidalar tüketmeye çalisin. Endüstriel gidalardan kaçinin.
Gebeler genellikle nasil beslenelim sorusuna cevap ararken, beslenme listeleri olusturup bunlari uygulamaya egilimlidir.Ancak çok siki tanimlanmis diet listeleri insanlarin dogasina çok uygun degildir.Bunun yerine nelere dikkat edeceginiz daha önemli
- Yumurta çok önemli bir protein kaynagi, iyi bir kahvalti yapin ve olabildigince her gün bir yumurta tüketin.
- Bir gebenin günde yaklasik 1 litre süt ve süt ürünü tüketmesi gerekli. Bu bebegin kalsiyum ihtiyaci açisindan çok önemli.Günde 3 su bardagi süt için, 1 kase yogurt tüketin ve peynir yiyin.Bazi gebeler sütün sindiriminde sorun yasadiklari için süt içmek istemezler, rahatsiz ediyorsa yogurt tercih edin ama sunu da unutmayin süt içtikçe alisirsiniz ve giderek rahatsizlik vermez.Yarim yagli sütleri tercih edin.
- Ceviz, findik ve badem yiyin.
- Kirmizi et mutlaka tüketmelisiniz. Kirmizi ette bitkisel gidalarda bulunmayan pek çok vitamin ve amino asit var.
- Tavuk eti ve balik önemli protein kaynaklaridir.
- Haftada 2 kez balik tüketin. Balik olarak deniz baliklari ve daha çok somon türü yagli baliklari tercih edin.Konserve balik tüketmeyin.Balikta omega 3 denilen bir tür madde mevcut ve bebeginiziçin çok gerekli. Hiç balik yemiyorsaniz doktorunuzun önerisiyle omega 3 kapsülleri alabilirsiniz.
- Kuru baklagiller önemli protein, karbonhidrat ve vitamin kaynaklari.
- Meyveleri olabildigince oldugu gibi yiyin.Meyve suyu istiyorsaniz kendiniz sikin.
- Kullanilan demir ilaçlari büyük abdestinizi siyaha boyar ve kabizliga yol açabilir.
- Her gün mutlaka kirmizi et, tavuk veya balik içeren bir porsiyonunuz olsun.
- Her gün mutlaka bir porsiyon sebze veya baklagil yemeginiz olsun.Olabildigince çok renkli sebze ve meyvelerle beslenin.Çilek, brokoli, bol yaprakli sebzeler.
- Ekmek olarak tam tahil ekmekleri, kepekli ekmekleri tercih edin.
- Ara ögünleriniz olsun.Daha sik ama daha küçük porsiyonlarla beslenin.
- Kaliteli olmak kaydiyla sucuk tüketebilirsiniz.
- Çay içebilirsiniz, kahve içebilirsiniz ama abartmayin.
- Bol salata tüketin.
- Caninizin çektigi kadar su için.
- Yag olarak zeytinyagi ve tereyagi kullanmaya çalisin.
- Kabizlikla basa çikabilmek için bol posali yiyecekler tüketmelisiniz.Her türlü meyve ve sebze, kayisi, incir, narenciye vb.
YAPMAYIN
- Normal seyreden bir gebelikte tuz kisitlamasina gerek yoktur, ancak gebelikte tuzlu beslenmenizi de istemiyoruz.Az tuzlu bir diete alisin.
- Hazir meyve sularini tüketmeyin, kendiniz sikin.
- Et grubu gidalari kizartarak degil izgara veya tencere yemegi seklinde hazirlayin.Kizartilarak pisen gidalardan kaçinin.
- Margarin tüketmeyin.
- Gebelerde dördüncü aydan itibaren demir takviyesi yapilmalidir. Demir ilaçlarinin üzerine 2 saat boyunca süt ve çay içmeyin.Bunlar demir emilimini olumsuz etkiler.
- Alkol ve sigara kullanmayin.
- Çig et içeren ürünleri tüketmeyin.
- Konserve balik yemeyin.
- Pastörize edilmemis süt ve peynirden kaçinin.
- Light ürünleri, diet ürünlerini tüketmeyin. Tatlandirici kullanmayin.
- Salam, sosis türü islenmis, yag içerigi yüksek ürünler yemeyin.
- Baklava, profiterol ve benzeri agir tatlilardan haftada bir kezden fazla tüketmeyin.Çok tatli tüketirseniz, gereksiz çok kilo alirsiniz. Tatli caniniz istediginde meyve yiyin.
Gebelikle ilgili yaptigimiz bu beslenme önerileri çok yemeniz anlamina gelmez. Miktar olarak saglikli gidalardan da olsa, çok tüketirseniz çok kilo alirsiniz.Ilk üç aydan sonra ayda ortalama 1.5 kg alacak sekilde beslenmelisiniz.
Gebeligin tamaminda bebek ortalama 3500 gr,meme dokusu artisi 500 gr, bebgin suyu ve esi, vücuttaki kan volümü artisi ile birlikte 1800 gr, uterus agirlik artisi 1000 gramdir.Bunlarin toplami yaklasik 7 kg dir.Bundan fazla aldiklariniz yag dokusu artisidir.
Eger gebeliginiz risk tasimiyorsa hergün ortalama 30-40 dakika düsük tempoda yürüyün.
Daha fazla bilgi ve randevu için 0 533 3041084 ve 0 242 3461676 numarali telefonlari 7 GÜN 24 SAAT arayabilirsiniz.