DÜSÜKLER VE TEKRARLAYAN GEBELIK KAYIPLARI
Olusan bütün gebelikler, maalesef miadinda bir dogumla sonuçlanmamaktadir. Genellikle gebeligin ilk üç ayinda olmak üzere bazi gebelikler kaçinilmaz bir biçimde kaybedilir. Sadece kan testiyle saptanabilen, biokimyasal gebelik dedigimiz asamada saptanan tüm gebeliklerin yaklasik % 60 i kendiliginden düsükle sonuçlanir. Klinik olarak saptanabilen, ultrasonografiyle görülebilecek asamaya kadar gelmis gebeliklerde bu kayip orani % 15 civarindadir.
Genellikle aniden ortaya çikan bu gebelik kayiplari çiftler için ciddi üzüntü kaynagidir.Gebelik kayiplarinin bir kisminda bazi tedavi yöntemleri ile sonuç alinabilirken, önemli bir kisminda özellikle genetik kaynakli kayiplarda ne yapilirsa yapilsin, gebelik sonlanir. Erken dönemde ki genetik kökenli bu kayiplar aslinda saglikli bebekler dogabilmesi için bir elenme mekanizmasidir.Yani genetik problemi olan gebeliklerin çogu, yani sagliksiz gebelikler gelisimlerini sürdüremezler ve gebeligin erken dönemlerinde kaybedilirler.
Düsük olarak tabir edilen gebelik kayiplarinin önemli bir kisminda, yaklasik yarisinda tüm arastirmalara ragmen herhangi bir neden saptanamaz.Yaygin olarak saptanabilen çesitli nedenler mevcuttur.
· Genetik problemler en çok rastlanan kayip nedenidir.Çesitli çalismalarda farkli oranlar bulunmakla birlikte, düsüklerdeki genetik faktörlerin % 65 lere kadar yüksek bulundugu çalismalar vardir. Genetik nedenler içinde Monosomi X denilen, cinsiyet kromozomunun tek olmasi durumu tek basina en sik rastlanan nedendir.Tüm genetik kayiplarin % 15 ini olusturur. Trisomi denilen bazi kromozomlarin 2 olmasi gerekirken 3 tane olmasi durumu tüm genetik kayiplarin % 47 sini olusturur.Tek bir gebelik kaybi için günümüzde genetik anlamda bir inceleme yapilmasi önerilmemektedir.Tekrarlayan kayiplarda, düsük materyalinin genetik incelemesi sorunun genetik kökenli oldugunu ortaya koyabilir.Bu durumun tekrarlamasini tamamen engellemek için yapilabilecek seyler sinirlidir. Hastalara bu problemin tekrarlama olasiliginin ne kadar oldugu söylenebilir.Tekrar düsük olusma riskini göze alarak yeni gebelik denemek saglikli bebegin bulunmasinda genellikle ise yarar. Daha ciddi durumlarda tüp bebek uygulamalari ile gebelik olusturulup, prenatal genetik tani (PGD) denilen bir yöntemle saglikli embrionun rahim içine yerlestirilmesi denenebilir.
· Anatomik nedenler:Tekrarlayan gebelik kaybi olan kadinlarin % 10-15 inde dogustan veya sonradan olusmus genital sistem anomalileri mevcuttur. Rahmin çift olmasi.Rahim içi septumlar, Rahim iç tabakasina yakin yerlesimli myomlar, rahim içi yapisikliklar ve rahim agzi yetmezligi (servikal yetmezlik) bunlar arasinda sayilabilir. Bu grup problemler genellikle bir takim cerrahi girisimlerle düzeltilip ortadan kaldirilabilir.
· Immünolojik Faktörler-Bagisiklik sistemi ile ilgili hastaliklar: Sistemik Lupus(SLE) ve Antifosfolipid sendromu(APS) kani pihtilasma özelliginin artisina yol açip, çocugun esindeki dolasimi mikro düzeyde etkileyerek hem erken hemde geç gebelik kayiplarina yol açabilir.Tedavisinde düsük dozlu aspirin ve proflaktik heparin tedavisi etkili olabilir.
· Kalitsal trombofililer: Pihtilasma faktörlerini ilgilendiren genetik mutasyonlara bagli kalitsal trombofililer, plasental trombozlara, kan pihtilasmalarina yol açarak tekrarlayan gebelik kayiplarina yol açan hastaliklardir. Faktör V leiden mutasyonu, Protrombin gen mutasyonu, Metilen tetrahidrofolat redüktaz mutasyonu(MTHFR), antitrombin III, Protein S, Protein C eksiklikleri bunlar arasinda sayilabilir. Aspirin ve heparin tedavilerinin gebelik sonuçlarini olumlu etkiledigine dair bilimsel veriler vardir.
· Endokrin nedenler: Diabet, Tiroid hastaliklari, luteal faz yetmezligi gibi hormonal faktörler gebelik kayiplarinin sik olmayan nedenleridir. Arastirilmalarinda fayda vardir. Polikistik over sendromu denilen, yumurtlamada aksamalar ve bazi hormonal belirtilerle karakterize hastalikta da düsük riski artmistir. Bu hastaliklarin tedavisi sonuçlara olumlu etki eder.
· Çesitli enfeksiyon etkenleri gebelik kaybi nedeni olabilmektedir. Toksoplasma, herpes simpleks virüsü, Sitomegalovirüs gibi enfeksiyonlar arastirilmalidir.
· Sigara içilmesi,alkol kulanimi, yüksek miktarda kafein kullanimi, çevresel toksinler, radyoaktivite, anestezik gazlar düsük riskini artirabilir.Kaçinilmasinda fayda vardir.
Ilk üç ayda nedeni ne olursa olsun gelisimi durmus, kaybedilmis gebeliklerin bir kismi kendiliginden asiri bir kanama ve parçalarin düsmesi ile sonlanabilirken, pek çok bozulmus gebelik uzunca süre rahim içinde kalma egilimindedir. Böyle durumlarda bozulmus gebelik materyalinin uzunca süre rahimde kalmasi bazi potansiyel riskler tasidigindan kürtaj yoluyla sonlandirilmalidir.
Tekrarlayan gebelik kaybi yasayan kadinlarin % 70 i sonunda saglikli dogum yapmayi basarirlar. Bu süreçte sabir, doktorunuzla yeterli iletisim ve gebelik olustugunda çok siki takip önemlidir. Tekrarlayan gebelik kaybi olan hastalarda, gebelik sürecinde erken dogum tehdidi, intrauterin gelisme geriligi, preeklampsi gibi problemlere de daha sik rastlanir.
Daha fazla bilgi ve randevu için 0 533 3041084 ve 0 242 3461676 numarali telefonlari 7 GÜN 24 SAAT arayabilirsiniz.