GEBELIK TAKIBI
Gebelik kadin yasaminin en önemli dönüm noktalarindan biridir.Baslangicindan sonuna kadar size mutlu, mesut, heyecanli günler getirdigi gibi; stresli, sikintili problemli anlarda yasatabilir. Gebelik kadinlar tarafindan siklikla bir hastalikmis gibi algilansa da, gerçekte bir hastalik degil, insan yasaminin dogal bir bölümüdür, fizyolojik bir olaydir.Gebeliklerin % 80 inde herhangi bir takip, tetkik yapilmasa bile hersey yolunda gider ve bir problem olusmaz. Ancak % 20 lik grupta gebelik seyrinde bazi problemler kaçinilmaz olarak olusur.Burada önemli olan bu grubu ayirt etmek ve yapilmasi gerekenleri yapmaktir. Bu sekilde anne ve bebek sagligi güvenle takip edilebilir. Sorunsuz grupta da her seyin yolunda gittigini olabildigince müdahaleci olmadan izlemek gerekir. Unutulmamalidir ki eger izlemezsek gelisen problemleri fark edemeyiz.Veya fark ettigimizde artik çok geç olabilir.Bu yüzden gebeligin düzenli takip edilmesi ve riskli gebeliklere iliskin risklerin bastan belirlenerek, alinabilecek tedbirlerin alinmasi gelisebilecek komplikasyonlara hazirlikli olunmasi çok önemlidir.
Gebelik takibinin nasil yapilacagi konusunda dünyada konuyla ilgili saglik otoritelerinin tanimladigi çesitli protokoller vardir. Türk perinataloji derneginin yayinlamis oldugu bir protokolü sitemizde bulabilirsiniz.Ancak her gebenin takibi gerek gebelik riskleri, gerekse gebenin sikayetleri ve kisisel özelliklerine bagli olarak kendine özgün bir yol izler. Gebelik sürecinde doktorun gebeyi tanimasi ve gebenin de doktorunu tanimasi, bu uzun yolda birlikte olumlu bir iletisim ve basarili bir takip için çok önemlidir.Gebenin doktoruna güvenmesi, gerektigi zaman ulasabilecegini bilmesi, ne gibi risklerinin oldugunu bilmesi, gebeligi hakkinda dogru bilgilendirilmis olmasi çok önemlidir.
Gebeligin ultrasonografik olarak saptanabilmesi, kullandigimiz yüksek rezolusyonlu cihazlarla çok erken dönemde mümkün olmaktadir. Son adet tarihinden itibaren 5 hafta 4 günde bebek kalp atimlarini da saptamak mümkün olmaktadir.Gebelik dogrulandiktan sonra gebenin varsa sistemik hastaliklari, operasyonlari, önceki gebeliklerin akibeti, akraba evlilig,i kan uyusmazligi gibi konular sorgulanir ve belirlenir. Bu ilk görüsmede gebelik seyrinde çikabilecek sorunlar büyük oranda belirlenir.
Maalesef olusan tüm gebelikler dogumla sonuçlanmaz. Yaklasik % 20 si ilk üç ayda çesitli nedenlerle kaybedilir. Bu yüzden ilk üç ay gebelik takibinde ayri bir önem arzeder.Bu sürede gebelikle ilgili yapilmasi gereken rutin tetkikler yapilir. Bu dönemdeki diger bir önemli nokta gebeye mutlaka folik asit takviyesi yapilmasidir.Gebeye olusabilecek sorunlar ve nasil davranacagi nelere dikkat edecegi konusunda bilgi verilmelidir.
Gebeligin en önemli muayenelerinden birisi 11-14 haftalar arasinda yapilan, ultrason muayenesi ve es zamanli yapilan kan testlerinden olusan ikili tarama testinin de yapildigi muayenedir. Bu dönemde bebegin pek çok organini görmek mümkün olur ve ayrica ense kalinligi ölçümü yapilir. Ikili tarama testi down sendromu denilen bir çesit kromozomal kökenli zihinsel gerilikle ilgili risk belirlenmesini saglayan bir testtir. Bu haftada gebeye ve esine down sendromu ve tarama testi sonuçlari hakkinda ayrintili bilgi verilir.
Bundan sonraki takiplerde, gebe artik ayda bir çagrilir.16-18 haftalar arasinda yapilan ultrason muayenelerinde bebegin pek çok organi son derece ayrintili sekilde izlenebilir.Ikili tarama testinin yapilmadigi gebelerde bu dönemde down sendromu riski belirlemek amaçli, üçlü tarama veya dörtlü tarama testleri yapilabilir.
Gebelerin Tetanoz asisi ile ilgili takip ve uygulamalari aile hekimleri tarafindan son derece titiz bir sekilde yapilmaktadir. 18 haftadan sonra uygulanmasinda yarar vardir.
Gebeligin 22-24 haftalari arasi bebegin ultrasonda en kaliteli görüntülerinin alinabildigi haftalardir.Bu dönemde bebege kalp degerlendirmesi yapilir. Gerek görülürse fetal ekokardiografi yapilabilir.Ayrica rahme giden damarlardaki kan akimi ölçümleri(uterin arter dopler ölçümleri) yapilarak ilerleyen haftalarda olusabilecek riskler hakkinda bilgi edinilmis olur.Dopler testinin normal çikmasi rahatlaticidir.
Gebelikte beslenme ve vitamin, mineral takviyesi gebelerin çok kafasini karistiran bir konudur.Ilk üç ayda yapilan folik asit takviyesini takiben, gebelerde kan degerleri de izlenmek kaydiyla demir haplari verilmelidir. Bunun disinda önerilen diger tibbi preparatlar gebenin kisisel özelliklerine göre belirlenir. Genel olarak protein içerigi zengin hergün süt, yumurta ve yogurdun sofrada oldugu, sebze, meyve ve salata agirlikli, sekerli balli tatlilardan uzak bir beslenme tarzi bütün ihtiyaçlari karsilar. Bu konularda gebelere gerekli açiklamalar yapilmalidir.Yanlis beslenme aliskanliklari düzeltilmelidir.
24 hafta gebelik sekeri denilen durumun belirlenmesi gereken dönemdir. Bütün gebelere bu dönemde 50 gr seker yükleme testi uygulanir. Bu testte 140 mg /dl üzeri sonuçlarda 100 gr seker yükleme testine basvurulur. Gizli sekerin gebeligin seyri üzerinde kontrol altina alinmazsa pek çok riski vardir.Alinacak önlemler ve kan sekeri regulasyonuyla riskler büyük oranda ortadan kalkar.