Yumurtlamanin uyarilmasi hap ve igne ile olmak üzere baslica iki grup ilaçla yapilmaktadir:
Yumurtalamayi uyarici hap tedavileri
Ilaçsiz yumurta gelisim takibinden hemen sonraki asamada uygulanan ilk basamak ilaç tedavisidir. En sik kullanilan etken madde klomifen sitrat olup bunun disinda letrozol, tamoksifen gibi maddeler de kullanilabilmektedir. Göreceli olarak daha ucuz, basit, uygulamasi kolay, yan etkisi az olan bu tedavilerin basari oranlari da asilama ve tüp bebege göre daha düsüktür. Toplam 6 kez deneme durumunda kümülatif gebelik oraninin %30-75 arasinda degistigi bildirilmistir. Hap tedavisi uygulanan çiftlerde yumurta çatlatici igneler uygulanabilir veya uygulanmayabilir. Yumurta gelisim asamasindan sonra da ya dogal yolla zamanlanmis iliski önerilir ya da asilama (intrauterin inseminasyon, suni dölleme) yapilir.
Bu tedaviler; açiklanamayan infertilite, polikistik over sendromu, hafif/orta derecede endometriyozis ve hafif erkek faktörü durumlarinda uygulanabilir.
Yumurtalamayi uyarici igne tedavileri
Hap tedavilerinden bir sonraki tedavi basamagidir. Kullanim amaci ve uygulandigi hasta grubu yumurta gelistirici haplarla tamamen aynidir. Basari sansinin göreceli olarak yüksek olmasi haplara karsi bir üstünlük olustururken; pahali olmasi, yumurtaliklarin asiri uyarilmasi riski ve çogul gebelik olasiliginin daha yüksek olmasi da dezavantajlaridir. Bu nedenle genellikle haplarla sonuç elde edilemeyen hastalarda tercih edilmektedir. Yine de dogrudan igne tedavisinin uygulandigi durumlar da vardir. Yumurta gelisim süreci sonrasinda dogal yolla iliski önerilebilir fakat maliyeti yüksek olan bu tedavide sansin da yüksek olmasi açisindan çogu zaman asilama tedavisi yapilmaktadir.
Daha fazla bilgi ve randevu için 0 533 3041084 ve 0 242 3461676 numarali telefonlari 7 GÜN 24 SAAT arayabilirsiniz.
|