Bizi Arayın
0 533 304 10 84
Whatsapp
Mesaj Gönder
 Telefon: 0 (242) 346 16 76   Email: doktormuhammetozturk@gmail.com

MYOMLAR VE ADENOMYOZİS


 

MYOMLAR VE ADENOMYOZIS

 

            Myomlar, uterusun en sik rastlanan iyi huylu tümörleridir. Üreme çagindaki kadinlarin yaklasik % 30 unda görülür. En sik görüldügü dönem 40-50 yas arasidir. Özellikle ultrasonografinin yayginlasmasi myomlarin erken dönemde ve daha sik  saptanmasina yol açmistir.

            Myomlarin olusumunda: dogum yapmamis olmak, yumurtlama bozuklarina bagli geciken  adet dönemlerinde uterusun asiri östrogen  hormonuna maruz kalmasi, ve kilo fazlaligi risk faktörleri olarak sayilabilir.

            Normal rahim hücrelerinin, myom hücrelerine dönüsüm süreci tam olarak anlasilamamistir. Östrogen ve progesteron hormonlarinin ve bazi doku büyüme faktörlerinin etkisi oldugu düsünülmektedir. Menapoza girildikten sonra büyümeleri durur ve gerilerler.

            Myomlar uterusta yerlesim yerlerine göre siniflandirilirlar. Rahim dis yüzündekiler subseröz myomlar, rahim kas dokusu içindekiler intramural myomlar, rahim iç tabakasina yakin olanlar submüköz myomlar olarak adlandirilir. Bazilari rahim iç boslugundan kaynaklanip rahim boynundan vaginaya dogabilirler.

            Myomlar çogu genellikle  herhangi bir sikayet olusturmazlar. Bu yüzden çogunun teshisi baska nedenlerle yapilan ultrasonografiler veya rutin muayeneler sonucu konur.

Myomlarin olusturduklari sikayetler myomun bulundugu yere ve büyüklügüne göre degisir.   

·       Asiri kanama myomlarin en önemli belirtisidir. Çogunlukla adet kanamasinin miktarinin çok olmasi ve süresinin uzamasi seklindedir. Adet öncesi lekelenme tarzinda kanamalar da olabilir. Asiri kanama rahim iç tabakasina yakin yerlesen myomlarda daha sik görülür. Süregiden kanamalar hastada kansizliga yol açar ve hastanin yasam kalitesini bozar.

·       Agri myomlarin klasik bir bulgusu degildir. Ancak dolasimi çesitli nedenlerle bozulan veenfekte olan myomlarda görülebilir. Rahim agzindan disari sarkan myomlarda agriya sebep olabilir.

·       Çok büyük hacimlere ulasabilen myomlar, çevre organlara basi etkisiyle idrar  yapma ve büyük abdest yapma ile ilgili sikayetlere yol açabilirler.

·       Çok büyük myomlar,  küçük boyutta olsalar da endometriumda, tubalarin çikis deliklerine ve rahim boynuna yerlesmis olanlar hamile kalmayi zorlastirabilirler.

           Myomlar siklikla ultrasonografi ile teshis edilmekle birlikte, tomografi ve  manyetik rezonans görüntüleme (MR) ayrintili degerlendirmeler için gerekli olabilir. 

TEDAVI

             Bütün myomlarin tedavisi gerekli degildir. Tedavi büyüklüklerine, yerlesim yerine ve olusturduklari problemlere göre planlanir.Herhangi bir belirti vermeyen, rahim büyüklügünün üç aylik gebelikten küçük oldugu myomlar tedavi gerektirmez. Asiri kanama olusturan, çok hizli büyüyen, hamile kalmayi zorlastiran,  düsükler yol açan,  komsu organlarda basi semptomlari yapan, derin anemiye yol açan ve menapoz döneminde olsada büyümeye devam eden myomlar mutlaka etkin sekilde tedavi edilmelidir.

            Progesteron grubu  ve GnRH agonistleri denilen ilaçlar myomlarin tedavisinde kanamalari kontrol altina almak ve myomlari baskilamak için kullanilirlar.Ancak ilaç tedavisi ile myomlari tamamen ortadan kaldirmak imkansizdir.

            Myomektomi  sadece myom nodülünün çikarilmasi seklinde yapilan cerrahi bir yöntemdir. Uterusun korunmak istendigi genç hastalarda tercih edilir. Myomun yerlesim yerine göre klasik açik ameliyatla, rahim dis yüzünde yerlesmisse laparoskopik olarak, rahim iç boslugundan kaynaklananlar histeroskopik olarak uygulanabilir.

            Histerektomi rahmin alinmasi anlamina gelir. Myomun beraberinde baska problemler de varsa, uterus  pek çok myom nodülü içeriyorsa, myomlar çok büyükse ve diger tedavi yöntemleri ise yaramiyorsa, asiri kanamayi acilen durdurmak gerekiyorsa, çevre organ basisina bagli problemler varsa uygulanmasi gereken tedavi seçenegidir. Yasa bagli olarak beraberinde overler de alinabilir veya  erken yaslarda overler korunara k uygulanabilir. Klasik açik cerrahiyle veya laparoskopi katkisiyla yapilabilir.

            Uterin arter embolizasyonu  uterusa giden atardamarlara, damar tikayici sentetik bazi maddelerin kataterlerle verilmesi seklinde uygulanan, röntgen kontrolü altinda yapilan girisimsel radyolojik bir islemdir. Islemi takiben kan dolasimin durmasina bagli agrilar olusabilir. 6 ay içinde myomlarin büyüklügünde belirgin küçülme saglar.Gebelik  istegi varsa yapilmasi mümkün degildir.

ADENOMYOZIS

            Rahim iç boslugunu döseyen endometrial hücre tabakasinin, rahim kas tabakasi içindede gelismesine bagli olarak olusan bir durumdur. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Dogum yapmis kadinlarda daha sik görülür. Uterus myomlarin aksine daha yumusaktir ve genel olarak büyümüstür.Herhangi bir myom odagi saptanamaz.

            Klasik bulgulari artmis adet kanamasi ve özellikle  adet kanamalariyla beraber yasanan siddetli agrilardir.

             Histerektomi, adenomyozisin tek ve kesin tedavi yöntemidir.

             Daha fazla bilgi ve randevu için 0 533 3041084 ve 0 242 3461676 numarali telefonlari 7 GÜN 24 SAAT arayabilirsiniz.