Kürtaj rahim içinin temizlenmesi işlemine verilen addır. İsteğe bağlı veya tıbbi zorunluluk nedeniyle gebelik sonlandırılmasında, (bebek rahim içinde ölmüşse, boş gebeliklerde, düşükler sonrası kalan parçaların temizlenmesinde, problemli özürlü gebeliklerin sonlandırılmasında) kullanılan bir yöntemdir. Gebelik tahliyesi dışında aşırı vaginal kanama vb. sorunlarda teşhis ve tedavi amaciyla, sorunun neden kaynaklandıgını anlamak veya kanamayı kesmek maksadıyla kullanılır.
Kürtaj işlemi için çesitli yöntemler olmakla birlikte, günümüzde plastik kanüller ile vakum yöntemi kullanılarak işlem daha kolay ve riskleri azaltılmış olarak uygulanabilmektedir.
Kürtaj işlemi istenirse genel anestezi altında uyutularak veya sadece rahim ağzı uyuşturularak lokal anestezi ile yapılabilir.
Önce rahim ağzı kanüllerin geçebileceği ölçüde genişletilir, takiben vakumla rahim içi boşaltılır. İşlem süresi oldukça kısadır. Sadece 5-10 dakika sürer. Kürtaj işlemindenden sonra hasta 30 dakikalık bir istirahatin ardından günlük hayatına dönebilir. Kürtaj sonrası kullanılması gereken ilaçlar ihmal edilmemelidir.
İsteğe bağlı gebelik sonlandırmak amacıyla yapılan kürtajlar, ülkemizde 10 haftaya kadar yasal olarak yapılabilir. Ancak gebelik haftası arttıkça kürtajla ilgili risklerin arttığı unutulmamalıdır.
Kürtaj işlemi cerrahi bir girişim olması nedeniyle bazı riskler taşır. İşlem sonrası kanama, rahim delinmesi, enfeksiyon gelişimi, parça kalması, rahimde yapışıklık olması riskler arasında sayılabilir. İşlemin tecrübeli ellerde, usulüne uygun olarak, sterilizasyon şartlarına uyularak yapılması riskleri çok çok azaltır.
Klinigimizde her kürtaj işlemi sonrası tekrar ultrason muayenesi yapılarak bir problem oluşmadığı mutlaka kontrol edilmektedir.
Daha fazla bilgi ve randevu için, lütfen 0 533 3041084 numaralı telefonu arayınız. 08:00-23:00 saatleri arasında arayabilirsiniz.
Hangi durumlarda kürtaj yapılabilir.
10 haftaya kadar istenmeyen gebeliklerde isteğe bağlı olarak veya gebeliğin gelişiminde bir problem varsa tıbbi zorunluluk nedeniyle kürtaj yapılabilir.
Ülkemizde kürtaj yasal mı?
Ülkemizde isteğe bağlı kürtaj 1983 yılından bu yana gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılabilmektedir.
Yasal kürtaj süresi ne kadardır?
İsteğe bağlı yasal kürtaj süresi son adet tarihinin ilk gününden itibaren 10 haftadır.
Kürtaj kaç haftaya kadar yapılır?
Kürtaj gebeliğin 10.haftasına kadar yapılabilir ancak gebelik haftası arttıkça kürtaj işlemi zorlaşır ve riskler artar.
Kürtaj için eş onayı gerekir mi?
Eğer evliyseniz kürtaj için eş onayı gereklidir.
Evlilik dışı kürtaj yasal mı?
Evli olmayanlar, bekar olanlar sadece kendi istek ve onayları ile kürtaj olabilirler.
Bekarlar kürtaj olablir mi?
Bekar olanlar başka birinin izni veya onayı olmadan, sadece kendi kararları ile kürtaj olabilirler.
18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?
18 yaşından küçüklerin kürtaj olması ek yasal prosedürler gerektirmektedir.
Vakumla kürtaj en erken ne zaman yapılır?
Gebelliğin hesaplanması son adet tarihinden itibaren yapıldığı için gebelik ultrason veya testler ile saptandığında 4 haftalık olarak kabul edilir. Bu nedenle vakumla kürtaj en erken gebeliğin 4.veya 5. haftasında yapılabilir.
Gebeliği sonlandırmak için en uygun hafta ne zamandır?
Bebek aldırma işlemi için en uygun gebelik haftaları 4. ve 5. gebelik haftalarıdır. 6. haftadan itibaren bebek kalp atımları görülmeye başlar. Gebelik büyüdükçe kürtaj işlemi ile ilgili riskler artar.
Kürtaj nasıl yapılır?
Vakumlu kürtaj işlemi plastik, steril tek kullanımlık kanüller ve vakum yapan aletlerle yapılır.
Vakumlu kürtajın avantajları nelerdir?
Vakumlu kürtajda metal kazıma aletleri kullanılmadığı için ve plastik kanüllerle rahim içine girildiği için oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Vakumlu kürtaj işlemi en güvenli yöntemdir.
Kürtaj düşük için hap var mıdır?
Düşük kürtaj için kullanılan ilaçlar vardır. Ancak bunların ülkemizde yasal olarak satışı mevcut değildir. Kürtaj işlemi yerine düşük yapmak amacıyla kullanılsalar bile çoğu zaman rahim içinde parça kaldığı için yine kürtaj işlemine başvurulması gerekmektedir.
Bebek aldırma işlemi ne kadar sürer?
Kürtaj işleminin yapılması deneyimli bir hekim tarafından yapıldığında 5-10 dakika sürer.
Boş gebelikte kürtaj ne kadar sürer?
Boş gebelik kürtajı da normal kürtaj işlemi gibi 5-10 dakika zaman alır.
Genel anestezi ile kürtaj ne kadar sürer?
Kürtaj işlemi sırasında anestezi uzmanı tarafından kısa süreli sedasyon sağlayan genel anestezi uygulaması yapılmaktadır. Hasta işlemden hemen sonra uyanır ve kendine gelir. Uyuma süresi 5-10 dakika kadardır.
Çocuk aldırma için anestezi gerekir mi?
Kürtaj işlemi sadece rahim ağzı uyuşturularak lokal anestezi ile uyanık olarak veya genel anestezi ile yapılabilir.
Genel anestezi ile kürtaj herhangi bir ağrı acı hissedilmediği için çok daha konforludur.
Lokal anestezi ile kürtaj işleminde hasta işlemi belli bir oranda hisseder. Ancak herkesin ağrı eşiği değişkendir. Lokal anestezi ile çok rahat kürtaj olan kişiler olabiliyor.
Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
Gebelik sonlandırma işlemi öncesinde eğer uyuyarak işlem uygulanacaksa en az 4 saat yemek yenmemiş ve su içilmemiş olmalı, aç ve susuz olmalıdır. Ayrıca herhangi bir hastalığınız, allerjiniz, kullandığınız ilaçlar varsa bunları hekiminize bildirmelisiniz.
Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kürtaj işleminden sonra kullanılması gereken ilaçlarınızı düzenli almanız, genital bölge hijyenine dikkat etmeniz gerekir.
Kürtaj sonrası cinsel ilişki ne zaman olabilir? Bebek aldırma sonrası cinsel ilişki 15 gün geçtikten sonra olabilir.
Kürtaj sonrası kontrol gerekli midir?
Kürtaj işlemi bittikten sonra hastamız henüz anestezi etkisi ile uyuyorken ultrasonla kürtaj sonrası kontrol işlemini yaptığımız için ayrıca 10 gün sonra kontrole gelmenize gerek yoktur. Ancak gerekli olan durumlarda 10 gün sonra kontrole hastamızı mutlaka çağırmaktayız.
Kürtajın riskleri nelerdir?
Kürtajın rahim içinde parça kalması, rahim delinmesi, rahim yapışıklığı, enfeksiyon , kanama gibi riskleri vardır. Ancak bu riskler işlem titizlikle yapılır ve gereken önlemlere uyulursa son derece nadirdir.
Kürtaj olmak kısırlığa neden olur mu?
Kürtaj işlemi usulüne uygun özenli şekilde yapıldığında kısırlıığa neden olmaz.
Kürtaj olan kişinin bilgileri gizli kalır mı? Hasta hakları gereğince hasta bilgileri gizlidir. Hastanın hiçbir bilgisi üçüncü şahıslarla paylaşılmaz. Hasta hakkında hiç kimseye bilgi verilmez.
Kürtaj yapıldığı anlaşılır mı?
Kürtaj yapıldığı daha sonra hiçbir şekilde anlaşılamaz.
Alınan bebek ne yapılıyor?
Kürtaj sırasında alınan materyal kan ve pıhtılı dokudan ibarettir ve tıbbi atık olarak değerlendirilir.
Kürtajdan sonra ne zaman adet olabilir? Kürtajdan sonra 25 ile 40 gün arasında adet görülür.
Antalyada kürtaj yapan doktorlar
Antalyada özel muayenehanesi olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hekimler kürtaj yapmaktadır.
Kürtaj yapan hastaneler
Bazı özel ve Devlet hastanelerinde de kürtaj yapılabilmektedir.
Antalya kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebelik haftasına göre değişmektedir. Bu konuda 0 533 304 1084 nolu telefonumuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kürtajdan sonra duş alınabilir mi?
Kürtajdan sonra aynı gün ayakta olmak kaydıyla duş alınabilir ancak vajinanın içi yıkanmamalıdır.
Kürtajdan sonra işime ne zaman dönebilirim?
Kürtajdan sonra genellikle aynı gün işinize, normal günlük hayatınıza döneblirsiniz.
Kürtaj sonrası kanama olur mu?
Kürtajdan sonra yaklaşık 1 hafta ile 10 gün kadar genellikle adet miktarından daha az oranda kanamalar lekelenmeler olağandır.
Kürtajdan sonra ağrı olur mu?
Kürtajdan sonra hafif bir kasık ağrısı olabilir ve basit ağrı kesicilerle geçer.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir.
Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır.
Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Tampon kullanılır mı?
Vajinal tampon kullanımı sakıncalıdır.
İkinci defa kürtaj olmak zararlı mı?
Tekrar tekrar kürtaj olmak önerilen bir durum değildir. Ancak daha önce kürtaj olmuş olmak sonraki kürtaj açısından ek bir risk oluşturmaz. Her kürtaj kendi başına belli bir risk taşır ancak yukarda da belirttiğimiz gibi bu riskler özenli bir işlem sonrası oldukça nadirdir.